"Až 80 % práce pekárov prebieha práve v noci, cez víkendy a sviatky,
keďže spotrebitelia majú radi čerstvý a voňavý chlieb a pečivo, ktoré si
za ideálnych podmienok hneď ráno nájdu na pultoch. Čerstvý chlieb či
pečivo sa miesi, kysne, pečie a pripravuje na rozvoz na Slovensku
primárne v noci. Ak sa na júnovej schôdzi nepodarí schváliť kompenzácie
zvýšených príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky v druhom a
treťom čítaní, bude to mať závažné dosahy na rast našich nákladov. A
keďže štát napriek sľubom stále nepripravil žiadne podporné riešenia pre
náš sektor, neostávalo by nič iné, ako premietnuť tieto zvýšenia do
odbytových cien. Zdraženie by sa pritom týkalo všetkých výrobcov
čerstvých potravín," vysvetlil Lapšanský.
Pripomenul, že poslanecký návrh novely zákona o sociálnom poistení,
ktorý zabezpečuje odpustenie odvodov nad rámec minimálnej mzdy pre
potravinársky sektor, prešiel počas májovej schôdze prvým čítaním.
Navrhované opatrenie by podľa neho zmiernilo dosahy zvýšenia príplatkov
za prácu v noci, cez víkendy a sviatky aspoň do konca roka 2023.
"Tento poslanecký návrh je za uplynulé dva roky jediným adresným
návrhom, ktorý je spôsobilý zmierniť inflačné tempo, pričom takéto
oslobodenia sú pre pekársky sektor nielen dočasným, ale trvalým riešením
napríklad v Rakúsku či Nemecku," upozornil Lapšanský.
"My už nechceme zvyšovať ceny našich výrobkov. Štát však neustále
mení pravidlá bez akejkoľvek konzultácie dosahov s dotknutými sektormi a
berie si od ľudí i podnikateľov viac. Príkladom je aj zvýšenie
príplatkov, ktoré nejdú primárne ľuďom, ale nabaľuje sa na nich štát. Z
financií, ktoré by na zvýšených príplatkoch museli pekári zaplatiť, by
totiž až 52 % smerovalo štátu vo forme daní a odvodov. Vyzývame preto
poslancov, aby podporili túto legislatívnu zmenu a pomohli výrobcom
potravín zachovať mieru konkurencieschopnosti a zamedziť rastúcemu tempu
dovozu potravín zo zahraničia," dodal Lapšanský.